DVOJRECENZIA// Krutá Krása//Tri temné koruny

by - 11/27/2018

Vítam Vás pri dnešnej recenzii. Druhýkrát na mojom blogu môžte vidieť niečo ako dvojrecenziu. Dnes by som sa s vami rada podelila o taký môj kratší názor na tieto knihy. Krutá Krása. Tri temné koruny. Dúfam, že sa Vám recenzie budu páčiť, takže sa pohodlne usaďte a čítajte. 




Autor:Rosamund Hodgeová
Originálny názov: Cruel Beauty.
Rok vydania: 2018, COOBOO
Jazyk: Český
Počet strán: 256
Prečítané: 11/2018








Úryvok z knihy

Donutila jsem se ohmatat zdi kamenné místnosti, ale vedly do ní jen jedny dveře. A ať jsem na ně bušila, jak jsem chtěla, nepohnuly se. Nakonec jsem se tedy znovu posadila před dveře a čekala. Ignifex mě pravděpodobně zítra pustí ven, až se bude domnívat, že už mě důkladně zastrašil a vyděsil. A to taky budu předstírat, ale jakmile se ke mně otočí zády, znovu se pustím do zkoumání domu.


Môj názor, moje pocity

Príbeh nám rozpráva o Nyx, ktorá už od svojho narodenia je sľúbená vládcovi kráľovstva, v ktorom žije. Od malička ju učili ako sa ma správať k vládcovi a ako ho zabiť, pretože ona bola ich nádejou aby bolo v kráľovstve opäť bezpečne. V deň, keď Nyx oslávila svoje sedemnáste narodeniny odchádza do paláca aby sa vydala za netvora- vládcu. Nyx má svoj plán ako to všetko zvládnuť, ako zabiť a ukončiť netvorovu dlhú vládu. No Nyx však nečakala, že samotný vládca ju začne prekvapovať už od prvého dňa, priťahovať a zisťovať, že jeho sídlo nie je také ako ju učili rodičia. Keďže Nyx chce vyhovieť a dodržať sľub rodine tak musí netvora zabiť.  
       
Túto knižočku mám doma už nejaký ten piatok, možno aj pol roka a keď som ju začala prvýkrát čítať dostala ma do čítacej krízy a dosť som sa obávala, že sa to stane aj tentokrát ale už bolo konečne načase ju dočítať. Takže keď som sa k tomu konečne dokopala tak moje pocity z toho boli naozaj zvláštne, dosť často sa mi menili emócie. 
No ale pekne od začiatku. Už keď nastal ten deň keď som ju začala čítať tak som veľmi pozornosť nedávala a dosť často som sa strácala v myšlienkach ale postupom času keď sa kniha blížila ku konci som si nato zvykla ako autorka píše a celkovo na ten príbeh- aj keď stále to nebolo to čo by som čakala.  
Čo sa týka kapitol prišli mi viac menej také akurát ani nie dlhé ale ani nie
krátke, časti, ktoré ma zaujímali som prečítala veľmi rýchlo ale takýchto strán bolo naozaj málo preto som túto knihu čítala až príliš dlho a počas čítania som si musela dávať pauzy aby som si od toho oddýchla.  
No a čo sa týka koncu tak to bolo také, zaujímavé naozaj zaujímavé, rozmýšľala som ako ten koniec nekoniec autorka ukončí ale tento koniec som nečakala aj keď áno bol pekný ale bol zvláštny, nepáčil sa mi veľmi.  
No a k postavám asi toľko poviem, že Nyx aj keď to bola alebo mala byť hrdinka, ktorá všetkých zachráni tak nejako som sa s ňou neskamarátila a so zápornou postavou tiež nie ale na konci aj celkom áno. Celkovo tie postavy na mňa pôsobili zvláštne, už len preto, že väčšina času sa motala okolo Nyx, zvieraťa a ešte jednej postavy.  
Rovnako ako sa mi kniha (ne)páčila tak tak bude vyzerať aj moje hodnotenie. Knihu by som Vám odporúčala asi len keď máte naozaj radi Krásku a zviera a zaujme Vás obsah. 

Za knižný výtlačok sa chcem poďakovať vydavateľstvu albatros média. Knihu si môžeš zakúpiť TU.  





Autor: Kendare Blake
Originálny názov: Three Dark Crowns
Rok vydania: 2018, COOBOO
Jazyk: Český
Počet strán: 375
Prečítané:11/2018







Úryvok z knihy

Kráľovná Katharine sedí pred svojím toaletným stolíkom a skúma svoj odraz v okrúhlom zrkadle, kým jej Giselle dlhými pravidelnými pohybmi češe vlasy. Má na sebe iba spodničku a župan, pod ktorými sa ešte vždy trasie od zimy. Efeméra je miesto, kde večne vládne prievan a v kútoch sa ponevierajú dlhé tiene.

Môj názor, moje pocity

Príbeh nám rozpráva o ostrove Fennbirin, na ktorom sa každú generáciu narodia tri výnimočné sestry-trojčatá. Tri kráľovné a právoplatné dedičky trónu. Tieto sestry sú výnimočné v tom, že každej v žilách koluje iná mágia. Mirabella, Katherine a Arisnoe- to sú naše tri kráľovné. Mirabella je nebojácna elementalistka, ktorá lusknutím prstov dokáže privolať hromy a blesky a tiež nemá problém ani vykresať oheň. Katherine je trávička, ktorá sa vyzná v akomkoľvek jede a dokáže ho namiešať. Arisnoe je naturalistka, ktorá ovláda faunu a flóru- vraví sa, že jej ruky dokážu skrotiť aj najzúrivejšieho leva. Otázka je, ktorá z troch sestier je tá najvhodnejšia aby zasadla na temný trón. V deň ich šestnástych narodenín musia podstúpiť skúšku o život a smeť. Kronu získa tá, ktorá to všetko zvládne a ostane nažive. V hre je totiž viac ako len jeden starodávny trón. 


Rada by som už na začiatku povedala, že s touto knihou som si nesadla a viem, že si s ňou asi ani nikdy nesadnem. Od tejto knihy som čakala naozaj krásny príbeh ale nejako ma nechytil za srdiečko. Neviem Vám povedať, či som knihu čítala v zlom období alebo som len nemala náladu na tento žáner. 

Dôvod prečo som si túto knihu vybrala bol naozaj ten úžasný obsah a k tomu ta nádherná obálka. Celkovo sa mi páčilo ako o znie ale po otvorení a čítaní tejto knihy sa môj názor výrazne zmenil. Väčšina z Vás sa opýta prečo, keďže táto kniha bola veľmi chválená ale ako som spomínala ja som si s ňou nesadla. Aj keď nápad sa mi páči, naozaj bol úžasný ale nepáčilo sa mi, že tá kniha si vôbec neudržala moju pozornosť a nemohla som ju čítať dlho- musela som si robiť dosť časté prestávky, ktoré viedli k pár dňom kedy som nečítala- no a takto sa to ťahalo od leta až do teraz. Čiže nepopieram, že ma táto kniha dostala do čítacej krízy. A tiež musím povedať,že som mala neskutočný neporiadok čo sa týka postav- pomaly doteraz neviem, kto je kto a to sa týka aj hlavných postáv.


No ale poďme teraz k tomu peknému. Ako som spomínala páčil sa mi námet ako to autorka spracovala- myslím ten nápad. Tiež musím pochváliť, že aj keď som mala neporiadok v postavách tak sa mi páčilo ako sa tie postavy správajú- ale to tiež nie vždy. Ďalšia vec čo sa mi páčila tak bolo to prostredie v akom sa to odohrávalo a ak i dobre spomínam tak vo chvíľach keď som dávala pozor to bolo aj pekne opísané. No ale to je asi tak všetko. 


Takže ja by som túto recenziu rada ukončila bez odporúčania, pretože to, že som si ja s touto knihou nesadla neznamená, že si s ňou nemôžeš sadnúť ty. Takže pokiaľ nevyskúšaš nevieš. 


Za knižný výtlačok sa chcem poďakovať vydavateľstvu albatros média. Knihu si môžeš zakúpiť TU



 

You May Also Like

0 komentárov

Nahlásiť zneužitie