THE TRUE ABOUT -- STANO FATUL

by - 10/27/2020



Rada by som Vás po dlhej dobe privítala pri dnešnom The True About. Tentokrát mi na moje zvedavé otázky odpovedal slovenský autor série LYSANTHYS - Stano Fatul. Takže si vezmite šálku dobrej kávy alebo čaju a pohodlne sa usaďte.
 

 

Na začiatok nám povedz niečo málo o sebe. 
 

Čau čau, ďakujem veľmi krásne, že môžem byť súčasťou tohto tvojho projektu, som naozaj poctený! Volám sa Stano, mám 22 rokov a už vyše 8 sa venujem písaniu fantasy príbehov. Vydávam ich ako samovydavateľ a neustále sa učím... nie som v tom žiadny profesionál, len si plním svoj sen. Beriem to celé ako školu a kreatívnu činnosť, ktorá ma extrémne napĺňa... porovnateľne to cítim už iba s videami, ktorými sa do istej miery už začínam aj živiť.

 
 1.Na začiatok troška zľahka. Kedy a ako si sa dostal k písaniu príbehov, básní a celkovo kedy si začal si tvoriť? Koľko času denne/ týždenne venuješ písaniu a tvoreniu.
 

Prvé nápady na Dotyk draka, moju prvú knižku, som začal písať začiatkom leta 2012. Dovtedy to boli len také školské súťaže a podobne, kde som len raz dostal čestné uznanie a aj to v poézii. :D Čítam odmalička, čiže keď som sa potreboval nejako kreatívne realizovať, nadchlo ma vytvoriť vlastný svet, ktorého budem „pánom“ a môžem svojimi príbehmi spôsobiť v druhých ľuďoch také emócie, aké som ja sám zažíval pri čítaní.

Ten čas, ktorý tomu venujem, nechávam čisto na to, kedy mi robia spoločnosť múzy. To v slovenčine znamená, že to nesilím, ani nemám žiadny harmonogram. :D Keď som ale zažraný do písania knihy a beriem to ako súčasť môjho pracovného dňa, tak vtedy som schopný za tým samozrejme presedieť hodiny. Inokedy si len tak občas zaznačím nápad, či spojitosť do zápasníku, čo potom neskôr rozpracovávam.

2.Keď už sme pri tvojej tvorbe, zatiaľ ti vyšli dve knihy, ktoré si si vydal sám. Bolo to pre teba náročné vydať si knihy sám? Skús nám úprimne povedať, koľko za tým je námahy a úsilia a ako to v tvojom prípade celé prebiehalo.  

 

Nuž, už sa do toho pri vydávaní tretieho dielu celkom zabieham, hah. Úprimne to samotné vydanie už nevidím ako problém. Som neskutočne rád, že okolo mňa neustále pribúdajú ľudia, ktorí sú ochotní podporiť moju tvorbu. Len vďaka nim som tie knižky totiž vydal, pretože aj keď veľ´kú časť z ich nákladov si hradím sám, bez finančnej pomoci ostatných by som určite nezvládol vydať jednu knihu za rok... trikrát po sebe. 

Skutočný oriešok je samotný predaj. Keďže som samovydavateľ, premyslieť nejaký ten „marketing“ a podobne je pre mňa ešte stále náročné. Námaha za tým celým spočíva v tom, že takto máš zodpovednosť nielen za rukopis, ale aj za celý proces. 


Teda moja práca na knižke vyzerá asi takto:

1 – Napísať prvotnú verziu (za pomoci poznámok a osnovy)

2 – Predtým ako sa pustím do opráv a prepisovania, začnem oslovovať ľudí na korektúru, zalomenie, tlač, distribúciu

3 – Prepisovanie rukopisu (grafik začína tvoriť obálku)

4 – Rukopisu sa ujmä korektorka (ja dohodnem tlač)

5 – Prebieha korektúra

6 – Grafik rukopis pripraví do tlače

7 – Idem po knižky do tlačiarne, časť si nechám, zvyšok odovzdám distribútorovi, ktorý to dá do kamenných predajní

Toto je celý proces u mňa osobne. Mám nad tým väčšiu kontrolu, než vo vydavateľstve, ale je to aj väčší tlak, aby všetko dopadlo naozaj stopercentne. V čom som samozrejme mával medzery a stále je čo zdokonaľovať. Ale priznávam, pri tretej časti to už celkom mám zmáknuté. :D

 
3.Pred vydaním svojej prvej knihy si oslovil aj nejaké vydavateľstvá alebo si sa dal rovno na cestu samoydavateľa? Ak by si mal možnosť, vybral by si si vydanie knihy cez vydavateľstvo alebo samovydavateľ?  
 

Oslovil som niekoľko vydavateľstiev, od ktorých som žiaľ nikdy žiadnu spätnú väzbu na moju tvorbu nedostal. Niečo sa riešilo neprofesionálne, inde ma naťahovali až to zamietli, další neodpovedali vôbec. Nemám dôvod si myslieť, že niekto z nich môj rukopis vtedy čítal.

Tak som sa rozhodol, že si to vydám sám. Iste, prejavilo sa to v určitých veciach... ale pre mňa sú to stále skúsenosti a prvé základy budovania môjho sna - byť spisovateľom na plný úväzok. 

 4.Máš nejaký zoznam podmienok podľa, 
ktorého si vyberáš komu knihu na recenziu pošleš a komu nie?
 Prípadne máš nejaké podmienky, ktoré dávaš recenzentom?
 Čomu alebo akým recenzentom dávaš prednosť?
 

Nikdy som taký zoznam nemal... ale po pár skúsenostiach si to pomaly zavádzam, vysvetlím v ďalšej otázke :D



 5.Stalo sa ti niekedy, že si s niekým nadviazal spoluprácu a tá spolupráca nebola presne podľa tvojich predstav?
 

Určite áno a žiaľ niekoľkokrát. Vadí mi, keď čakám na recenziu na knižku a vo výsledku dostanem ani nie dva riadky „názoru“, čo je vlastne úplne zbytočné a vtedy sa dodatočne presvedčím o „profesionalite“ daného recenzenta. To je ale moja chyba, že som občas zanedbal to, aby som mal prehľad o danom človeku.

Ale stalo sa i to, že recenzentky na moje knižky proste zabudli. A nie je to príjemné sa po roku dožadovať recenzie. :D Nikdy som si neurčoval čas na prečítanie, akosi som vždy veril, že to človek zoberie ako záväzok a nenechá ma čakať. 

A ako čerešničku nemôžem zabudnúť na to, keď sa niekto cíti dôležito a zahrá sa na pyromana. xD

Alebo keď niekto chce na recenzom výtlačku dokonca zarobiť, to je za mňa okrádanie buď mňa ako autora, alebo v inom prípade vydavateľstvo. 

6.Keď sme pri recenzentoch a recenziách.. Ako vnímaš negatívne recenzie na tvoju tvorbu? Prijmeš to a snažíš sa z toho poučiť a posunúť  ďalej alebo to naopak ignoruješ a tváriš sa, že žiadna takáto recenzia nevyšla? 

Máš to tak, že môžeš dostať sto pochvál a jednu kritiku... a ty myslíš iba na tú kritiku, ostatné pre teba neexistuje zrazu. Vo všetkom sa však snažím vidieť konštruktívnu kritiku, čo má v konečnom dôsledku na svedomí aj to, že sa snažím o neustály progres.

Ale ak niekto má pocit, že obyčajným bezduchým nákladom a disrespectom odovzdá nejakú hodnotu na ceste za mojím zlepšením, tak vtedy sa dotyčnú osobu naozaj neoplatí brať ako relevantného recenzenta.

 7.Stretol si sa už ako slovenský autor medzi rivalitou medzi inými autormi? Prípadne stalo sa ti to už? Snažíš sa svojich kolegov podporiť všetkých bez ohľadu na žáner alebo len toho, koho tvorba sa ti páči? A ako vnímaš priateľstvá medzi autormi? Skôr ako áno, je to naozaj pravé priateľstvo alebo „priateľa si drž blízko, ale nepriateľa ešte bližšie“?

Absolútne, nemáme tu nikto s nikým súperiť. Jednak, Slovensko je príliš malý trh na to, aby tu bola nejaká rivalita a za druhé, stále spomínam svoj vlastný progres... čiže od druhých si maximálne beriem inšpiráciu a snažím sa nabrať nové vedomosti, než to, aby som s niekým bojoval.

Žiaľ, momentálne posledné obdobie skoro vôbec nečítam, čiže na nejakú veľkú podporu ostatných spisovateľov veľmi nemyslím. Napriek tomu si nenechávam ujsť knižky Ďura Červenáka, tých si robím pomaly, ale isto zbierku. :) 

Ale minimálne medzi autormi a autorkami, čo pôsobia na Instagrame vnímam dobré vzťahy, čiže určite je za mňa cesta skôr spolupráca medzi tvorcami, ako rivalita.

 8.Dovolím si načať aj túto tému a to Instagramové kauzičky, a to aký máš nato názor ty, ako to vnímaš?

 No, kauzička je to až vtedy, keď to tak ľudia nazvú, lebo sú príliš chrumkaví, keď sa ich niekto odváži skritizovať. :D Ak vnímaš problém a hovoríš o ňom, nie je to žiadne hľadanie pozornosti, ani nič také. Ak niekto má chtíč zmeniť čosi, čo mu vadí a vyjadrí sa k tomu, smelo do toho.
 
9.Už ubehol nejaký čas, odkedy sa táto situácia udiala. Preto by som sa rada opýtala, čo ťa k tomu viedlo a ako si to v tej chvíli vnímal ty, keď si sa dozvedel o tejto situácie a vydal IG príspevok DRAMA ALERT? 
 

Viedla ma k tomu osobná skúsenosť a takpovediac sa to vo mne nahromadilo, pretože som vnímal môj rovnaký názor od viacerých ľudí a nikto sa to neodvážil vyhlásiť verejne a s konkrétnym menom. Tak som si za to sadol a vypľul zo seba autentické pocity, aké sa vo mne nahromadili.

 

Keď niekto chce na recenzom výtlačku zarobiť, je to za mňa maximálne neprofesionálne. Možno presne takto ma radi označili ľudia, ktorých sa môj výstup dotkol, ale je mi to úprimne jedno. Sú ľudia, ktorí s tým nesúhlasia, sú ľudia, ktorí mi dali za pravdu. Princíp robenia recenzií bookstagramermi nevnímam ako biznis. Žiadneho bookstagramera som do recenzovania mojej tvorby nikdy nenútil. Ak má niekto pocit, že si za svoj názor na knižku zaslúži finančnú odmenu, má sa to riešiť predom.

 

Vraj som práve ja mal riešiť dopredu, že si neprajem, aby sa moje knižky predávali ďalej, ak ju recenzent už nechce vo svojej zbierke. V tomto som sa opäť spoliehal na ľudský charakter, ktorý žiaľ veľakrát zlyháva a deje sa to v každej oblasti, nielen v bookstagrame.  
 
Sú tu charakterní bookstagrameri, ktorí aj keď sa im knižka nepáči alebo z iného dôvodu si ju nechcú nechať... sú schopní ju podarovať, resp. venovať do súťaže. To vyzdvihujem ako príklad ukážkového prístupu, od ktorého by sa mohli moji samozvaní „kritici“ učiť. 
 
10.Posledná otázka k tejto DRAMA ALERT. Ľutuješ, že si sa vyjadril práve touto formou? Alebo ľutuješ celkovo niečo z toho, čo sa v tejto kauzičke udialo? A k tomu mám ešte poslednú otázku. Čisto teoretický a čisto tvoj názor, myslíš, že iní autori s tebou v tomto súhlasia, len sa boja povedať svoj názor alebo im to je jedno? 
 

Neľutujem nič, možno s výnimkou toho, ako tvrdo som to odprezentoval. Riešil som charakter, ľudia si všimli, že som (ako čerešničku na torte) zverejnil svoj IBAN s tým, že daných 5E, ktoré slečna získala za môj recenzák, požadujem späť.


Tak ako pri všetkých peniažkoch, čo sa mi podarí zarobiť knižkami, aj tieto som samozrejme plánoval vložiť na osobitný účet, z ktorého tie peniaze naspäť do tvorby poputujú. V skratke, ľudia riešili formu, obsah pomenej a to ma mrzí.


Našli sa autori, ktorým to je v princípe jedno. Boli tu však aj názory od zabehnutých ľudí v tomto odvetví, ktorí zdieľajú môj názor. Je však pravda, že veľa ľudí sa neozve na plné ústa, alebo svoj názor zaobalí do nevinnosti a nezainterenovanosti, lebo sa obávajú práve toho shitstormu, ktorý sa zniesol na mňa.


Nemám povahu, žeby mi také čosi bralo spánok. Je však bežné, že ľudia sa neradi dostávajú do konfliktu a tak sa radšej tomu problému nepostavia otvorene. Nie žeby som ja konflikty vyhľadával, to vôbec. Ak však mám riešiť niečo, za čím si stojím, tak mi nevadí vyvinúť snahu za to, aby som to aspoň skúsil dosiahnuť.


Týmto by som rád pozdravil všetkých tých, ktorí si v danej kauzičke prišli do mňa kopnúť :D Nezaujímal som ich dovtedy... nebude mi kradnúť spánok, ani keď sa o mňa nejaké samozvané bookfluencerky (to čo za odporné slovo som stvoril?) nebudú zaujímať ani odteraz. Bez spisovateľov by tu nemali čo robiť. Ja som poctený, že som na ceste stať sa spisovateľom a týchto ľudí v plnení môjho sna naozaj nepotrebujem. :) 


Snád sa im bude dobre influencovať aj bezomňa, haha.

 11.V krátkosti nám povedz čo v blízkej budúcnosti plánuješ, o čom bude tretí diel série, chystáš pre nás aj nejaké ďalšie knihy alebo série?
 

Dobrá otázka... to keby som vedel. :D Ale minimálne čo viem povedať je, že na rok 2021 žiadnu knihu odomňa nečakajte, potrebujem pauzu... môj chrbát a prepálené tvorivé závity potrebujú mesiace regenerácie. :D

Za to sa však chcem omnoho viac venovať budovaniu svojho mena, Instagramu (ktorý je mojou vizitkou) a videotvorbe, ktorá je moja veľa láska. Takže mám cieľ osloviť nových ľudí, či už takým alebo onakým spôsobom a dostať moju trilógiu LYSANTHYS ďalej do sveta.

Tretí diel série je posunutý opäť o roky po udalostiach druhej časti. Hlavné postavy sú tentoraz rovno tri, ktorých osudy sa dosť preplietajú a je to taký trojuholník rodiny, lásky a konfliktov na pozadí upadajúcej spoločnosti. 

Samozrejme, zase bude poriadne striekať krv a vlkolaci budú trhať hlava nehlava. :D A konečne dám poriadny priestor aj drakom. Už bolo na čase!



12. Ak to nie je tajomstvom, nastala v tvojom živote nejaká situácia, ktorá ťa zmenila?
 

Nuž, také situácie má asi každý. Ale veľa vecí v mojom súčasnom živote vyplýva so súbojom s komfortnou zónou, hľadaním svojho pevného miesta vo svete a osamostatnením sa. Čiže v procese tvorby sa snažím zúžitkovať všetko, čo som prežil.

Či už čo som (ne)zažil s dievčatami, ako som spoznal moju jedinú, ako som sa osamostatnil od rodičov a podobne. Takisto aj vlny kritiky, ktoré sa zniesli na Dotyk draka. Tá kritika ma neustále formuje a som čoraz hladnejší za progresom, nedokážem stagnovať. 

Snáď som dokázal odpovedať :)

13. No a posledná otázka úplne ľahká a troška na zamyslenie. Čo by si chcel vo svojom živote dosiahnuť, čo by si chcel dokázať?  
 

Nemusím sa zamýšľať, vidím to jasne pred očami každý deň, vždy keď ráno vstávam a keď večer idem spať. Mojím cieľom je živiť sa umením, knihami a videotvorbou. Nestrachovať sa o financie, byť zdravý a pomáhať si vzájomne s rodinou, kamošmi a s mojou priateľkou.

Ten obraz je, že všetci moji blízki sú zdraví, majú sa dobre... a vo vlastnom dome spoločne s mojou Hanny tvoríme každý vo vlastnom štúdiu s tým, že budujeme u ľudí kúzlo pozerať sa na realitu inými očami. Že žijeme preto, aby sme tvorili a dokázali tým platiť náklady na bežný život a taktiež ďalšie umenie. To je môj celý neskromný sen.

Miesto pre teba a tvoje slová, ktoré by si chcel odkázať svojim čitateľom, sledovateľom 

Ak ste čítali Dotyk draka, mali by ste čítať Muž z rodu vlka. Aby ste videli ten progres! A keď ste čítali Muž zrodu vlka, musíte čítať Slzy čarodejníkov. Aby ste videli ten progres! Viac nežiadam :D

Kniha Lysanthys III - SLZY ČARODEJNÍKOV vychádza 11.11.2020, takže budem rád ak to podporíte!

A ešte sa ľúbte, separujte odpad, šírte lásku, podporujte sa, svetový mier a tieto veci... :D

 

Ja sa ešte raz chcem poďakovať Stanovi, že prijal pozvanie do tejto série a odpovedal mne a tiež aj Vám na tieto otázky. 

Tým, ktorí si tento rozhovor prečítali do konca veľmi ďakujem a verím, že sa Vám páčil, budem veľmi vďačná ak zanecháte komentár či už pod článkom alebo mi napíšete na Instagram. 

 Majte sa všetci krásne a my sa už čoskoro vidíme pri ďalšom príspevku. 

Camila ❤ 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

You May Also Like

0 komentárov

Nahlásiť zneužitie