Dievča, ktoré čítalo v metre

by - 7/15/2018

Autor: Christine Féret- Fleury
Originálny názov: La fille qui lisait dans le métro
Rok vydania: 2018, motto
Jazyk: Slovenčina
Počet strán: 178
Prečítané: 7/2018


Úryvok z knihy 

Na druhý deň sa Juliette držala od kníh čo najďalej a pracovňu nechala zatvorenú. Z galérie videla, ako jeden roznášač prešiel cez bránu a skúšal otvoriť sklené dvere. 





Môj názor, moje pocity

Vítam vás pri novej recenzii. Tentokrát sa spolu pozrieme na knihu Dievča, ktoré čítalo v metre. Tak sa pohodlne usaďte a užite si čítanie.  



Príbeh nám rozpráva o Juliette, ktorá sa každý deň do práce vezie tým istým metrom, v tú istú hodinu a pozoruje stále rovnakých ľudí, ktorý čítajú. Pána so zeleným klobúkom, dievča, ktoré sa vždy rozplače pri rovnakej strane. Vášnivo a s nehou ich pozoruje pri čítaní. Až jedného dňa sa rozhodne vystúpiť o dve stanice skôr a ísť do práce pešo. Netuší však, že jeden krok vedľa a ocitne sa úplne inde ako plánovala, a že jej život sa otočí o 180 stupňov.  



Od tejto knihy som čakala naozaj nádherný príbeh spojený s tematikou kníh a čítania jednoducho a krásne spracovane. Namiesto toho som však dostala niečo úplne iné a veľmi slabé.  

Hneď zo začiatku sa ocitneme v metre kde autorka opisuje prostredie kedy hlavná hrdinka pozoruje spomínane postavy, ktoré som spomínala vyššie. Doslova ma hlavná postava odsledované kedy kto nastúpil. Zo začiatku to bolo zaujímavé do momentu kedy ma ta kniha prestala baviť a prestala som ju vnímať.  

Celý ten príbeh bol taký zvláštny, nedomyslený. Raz sa dialo to a potom zase niečo iné. Veľmi chaotické písané a dosť veľa si myslím, že autorka vynechala a skákala v udalostiach. Prišlo mi to ako úplne iný príbeh aký chcela autorka napísať a ako je na zadnej stránke obalu knihy.  

Celá ta kniha vo mne vzbudila dojem motanice. Myslím, že nič nedávalo zmysel.   
A tiež sa mi ťažko zvykalo nato, že priama reč je značená pomlčkou čo ma dosť odradilo a občas som nevedela, či sú to myšlienky alebo dialóg.  

 Úprimne nemám čo viac k tejto knihe povedať, nech sa snažím akokoľvek pretože som z nej sklamaná. 

Za recenzný výtlačok ďakujem albatros media, ktorí mi knihu zaslali. Zakúpiť si ju môžte TU.  
                                                           
                        

You May Also Like

2 komentárov

  1. Ahoj, rozhodne nechcem, aby si to, co teraz napisem brala ako negativizmus, skor ako pozitivnu kritiku, ktora ta moze posunut. Ak uz ma nieco niest meno ,,recenzia", malo by to aj plnit urcite kriteria a pod., teda by urcite nemala obsahovat vety typu:,, lepsie to popisat neviem" ci ine a takisto by nemala mat minimalmy rozsah bez zjavneho zaveru, nazoru atd. Rovnako aj negativna recenzia sa da napisat na urovni, bez explicitnosti ci podrazdenia. Popracuj na vyjadrovani myslienok pisomne, ak uz sa niekto tituluje ako knizny bloger, a vsimam si, ze dnes je to velmi popularne a ktokolvek, i ludia, ktori maju k literature minimalny vztah a su len ,,pasivny" citatelia, sa tak tituluju, mal by ovladat to, ako ma vyzerat lit. dielo, kompozicia, dialogy, mal by sa vediet vyjadrit k stylistike, k rozpravacovi, rozobrat spolocenske podmienky alebo problemy, na ktore autor odkazuje atd., min. pre mna je recenzia s tymito prvkami recenziou, ktora aj realne prenesie dojem na citatela a moze ho ovplyvnit ku kupe ...
    Neviem, uz dlhsiu dobu sledujem blogerov, ktory pracuju na baze : zhrniem obsah, dam svoje dojmy, koniec, a je mi celkom smutno, ze ludia, ktori sa snazia aj zanechat nejaku lit. hodnotu/kritiku (nie, naozaj neodkazujem iba na seba :D) su nedoceneni, ale tak to uz je o inom.
    Ako vravim, urcite potrebujes este cas na ,,vypisanie", a kvalita pojde hore, co budem len rada, ak blogerov, ktori nam robia dobre meno, bude len viac a viac. Moc drzim palce a pripominam, ze hlavne si moje poznatky neber osobne, rozhodne ta neurazam ako cloveka, skor chcem pomoct :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tvoj názor. Áno som si vedomá toho, že táto recenzia nie je taká ako by som ju sama chcela. Tým, že toto u mňa bola asi prvá alebo druhá recenzia, pri ktorej sme kniha a ja kamaráti neboli tak sa to aj dosť ťažko písalo. Ale každým dňom sa snažím posúvať ďalej a zlepšovať sa aj keď je to občas ťažké napísať negatívnu recenziu aby som knihu neurazila. Tvoj názor rešpektujem a vezmem si ho k srdci.

      Odstrániť

Nahlásiť zneužitie