THE TRUE ABOUT Nessi_and_her_books

by - 4/12/2020


Vítam vás pri dnešnej prvej časti série "The True About", v ktorej nám na niekoľko otázok odpovedala Nessi_and_her_books. Takže sa pohodlne usaďte a prajem Vám príjemný zážitok.


Niečo o Nessi_and_her_books

Ahoj. Volám sa Vanessa, mám 19 rokov a čítaniu sa venujem už od malička. Keď sme sa v škole učili čítať, tak mi to veľmi nešlo a spolužiaci sa mi preto smiali. Ja som im chcela dokázať, že viem čítať, a tak som to začala trénovať na knihách. Tak nejako mi to potom už ostalo a čítam dodnes, aj keď som mala zopár prestávok. 


1. Čo ťa priviedlo k založeniu bookstagramu / blogu, tvoje pocity z prvých postov a tvojho pôsobenia na bookstagrame? (Čo si čakala prípadne čo ťa sklamalo v začiatkoch) 

No zo začiatku som nečakala vôbec nič, chcela som len fotiť a uverejňovať knihy, ktoré sa mi páčili, odporúčať ich iným a keďže sa v mojom okolí nenachádzali ľudia, ktorý by rozumeli mojej láske ku knihám tak som sa rozhodla, že si založím bookstagram a blog, hlavne kvôli tomu, že som chcela spoznať ľudí, ktorý mi budú rozumieť, budú so mnou zdieľať lásku ku knihám a budem s nimi môcť rozoberať knihy. 



2. Čo bol pre teba najväčší úspech na bookstagrame / blogu? (spolupráca, dosiahnutie nejakého čísla a pod.) 

Najväčším úspechom pre mňa boli spolupráce. Páčilo sa mi, že sa niekomu moja tvorba páči a chce ma v tom podporovať recenznými výtlačkami.



3. Koľko času ti zaberá bookstagram / blog, čo všetko si tomu musela obetovať? (napr: čas na pripravenie fotky, čas na natočenie storky, napísanie článku / recenzie a pod.) 

Toho času je nespočetne veľa. Najviac som asi obetovala čas, ktorý som nevenovala ľuďom pre mňa dôležitých, ale venovala som ho mojím sledovateľom a ľuďom, ktorým sa páči moja tvorba. 

 
4. Stala sa ti niekedy taká situácia kedy si mala pocit
vyčerpania od bookstagramu / blogu, kedy si si povedala že to z teba berie viac ako ti to dáva?  Kedy si dávala do toho viac ako si dostala?

Takéto obdobie prežívam práve teraz už takmer rok. Ako ste si iste všimli tak na mojom blogu a bookstagrame je nulová aktivita. Akosi som si uvedomila, že ja dávam do mojej tvorby všetko, všetok svoj čas a všetko čo sa ma týka obetujem pre tvorbu a nemala som čas na seba, na kamarátov, na rodinu, na priateľa. Všetko sa točilo len okolo tvorby. Stratila som tu chuť, nápady, inšpiráciu. Nechcela som vydávať veci robené nasilu, keďže by boli hrozné, tak som stým radšej sekla, kým nepríde ten správny čas a nebudem sa cítiť opäť dostatočné motivovaná robiť svoju tvorbu ešte krajšou. 


5. Čo ty a spolupráce? Snažíš sa ich mať čo najviac alebo sa snažíš tie spolupráce vybrať tak aby si s nimi bola spokojná? Ako sa rozhoduješ medzi spoluprácami? Ktorá spolupráca je/bola ideálna, s ktorou si spokojná a naopak, ktorá ťa sklamala alebo si s ňou nie si /nebola spokojná?


Mala som zopár spolupráci a najviac mi vyhovovala spolupráca s vydavateľstvom AlbatrosMedia a e-shopom preskoly.sk Mohla som si tam vybrať akékoľvek knihy, mala som čas na ich prečítanie a spracovanie. Nemusela som sa k ničomu nútiť a mala som dostatok času na nejaký nápad ako spracovať a nafotiť danú knihu a mohla som robiť veci tak ako sa mi páčili. 


6. Ako to máš s čítaním kníh? Knihy na recenziu a tie čo sú tvoje? Ktoré čítaš skôr, prípadne podľa čoho sa rozhoduješ, ktorú prečítať skôr. Robíš medzi tým nejaký rozdiel pri čítaní?

Keď som bola aktívna na blogu tak som čítala najprv recenzné aby som to mohla čo najskôr zrecenzovať a poslať vydavateľstvu/eshopu, no lenže po čase som zistila, že mi to vôbec neprospieva a dosť ma to vyčerpáva a nemala som čas aj na knihy, ktoré by ma možno viac bavili.




7.  Stalo sa ti niekedy, že si mala krízu v bookstagrame / blogu, kedy si sa tomu chcela venovať ale tie nápady neboli? Prípadne si nebola spokojná s tým čo si tvorila?  Ako si tieto situácie riešila?

Takéto niečo prežívam momentálne. Zistila som, že mi to berie viac než som si bola ochotná pripustiť. Takéto situácie sa snažím riešiť tak, že istý čas kým opäť nenaberiem inšpiráciu a kreativitu k tvorbe si dám pauzu od všetkého vôbec som nesledovala bookstagrami iných bokstagramerov, nečítala som knihy, jednoducho som to všetko nechala tak, a čakám kým sa mi opäť  vráti taký pocit, že áno chcem to robiť ďalej a mám plno nových nápadov ako bookstagram a blog zlepšiť. 


8. Určite sa ti už stalo, že si mala čítaciu krízu. Ako si sa s tým vysporiadala a čim bola čítacia kríza spôsobená?

Čítaciu krízu, ale takú naozajstnú, ktorá netrvala mesiac, ale už nejaký ten rok prežívam aj teraz. Prvý krát som ju mala niekedy keď som mala 13 až 15 rokov a vtedy som vôbec nečítala. To bolo spôsobené tým, že som nemala vôbec chuť na žiadnu knihu a tak som sa ju snažila si umelo vytvoriť a tak som rozčítala naraz 10 kníh. Keď ma táto kríza prešla tak som si povedala, že nikdy viac nerozčítam toľko kníh a radšej si dám pauzu. Teraz to je spôsobené tým, že som dala do mojej tvorby viac než som chcela a všetko sa točilo len okolo mojej tvorby a tak som to na chvíľku chcela nechať a oddýchnuť si nájsť si čas aj na iné veci. Takže momentálne čakám kým opäť budem mať takú tvorivú chvíľku a budem mať plno nových nápadov. 


9. Stretla si sa už s negatívnym komentárom na poste či recenzií? Ako sa s tým vyrovnávaš alebo ako to vnímaš. A takéto situácie riešiš alebo by si riešila?

Samozrejme. Myslím si, že toto patrí u každého jedného z nás k nejakému štandardu. Myslím si, že kritika patrí k veciam, ktoré sú bežné. Hovorím o tzv. inteligentnej kritike, kedy človek, ktorý reálne číta knihy vyjadrí svoj názor k danej knihe/ téme iba ak má vážne čo k tomu povedať. Ja som sa stretla už s obidvoma typmi kritiky. Tú "inteligentnú" som prijala bez problémov, odpovedala som dotyčnej/dotyčnému a bola som úprimne rada za názor, pretože aj to pozitívne a aj negatívne nás posúva vpred. A tú kritiku, kedy sa len snažil byť niekto zaujímavý som len odignorovala, pretože nemá zmysel sa baviť s niekým, kto chcel byť len zaujímavý a nič podstatné k danému článku vlastne ani nechcel povedať. 


10. Čo by si chcela svojím bookstagramom / blogom odkázať / ukázať / dať svetu? ( Ako lásku ku knihám, možnosť dať pohľad na určitú knihu, motivovať ľudí viac čítať... )

Jedným z mojich zámerov, je motivovať ľudí viac čítať, keďže čítanie v posledných rokoch dosť upadá čo ma mrzí a rada by som vidieť ľudí čítať. Taktiež chcem ukázať ľuďom aké knihy sa mne páčia a mohli by sa  páčiť aj im. Chcela by som s nimi rozobrať danú knihu. Ja osobne sa rada "vŕtam" vo veciach a v knihách a veľmi rada hľadám hlbší zmysel kníh a aj to by som chcela s ľuďmi rozoberať a hľadať v knihách veci čo len taký "relaxačný čitateľ" nehľadá, ktorý si len prečíta príbeh a nerieši to či chcel tým  autor niečo dôležité odkázať svetu, alebo nie. 


11. Čo by si chcela vo svojej budúcnosti dosiahnuť s bookstagramom / blogom? (Prípadne napísanie knihy. )

Tak o napísanie knihy som sa už pokúšala na wattpade, ale podľa mňa to dopadlo hrozne čiže určite to už riešiť asi nebudem. A cieľ nejaký taký nemám. Chcem len robiť to čo má baví a budem veľmi rada, keď nejakých ľudí prilákam ku knihám a budú ich milovať tak ako ja. 


12. Ako vníma tvoje okolie, že sa venuješ bookstagrame / blogu? (rodina, kamaráti, spolužiaci/kolegovia) Nájdu sa medzi nimi aj neprajníci? A ako to riešiš?
 (Závisť, neporozumenie v tom čomu sa venuješ a pod.) 

V mojom okolí nevie veľa ľudí, že robím niečo takéto. Vedia to len ľudia, ktorým som to chcela povedať a nemajú stým nejaký problém podporujú ma a vidia, že som pri tomto šťastná a že ma to baví. A moji neprajníci buď nevedia, že niečo takéto robím, alebo to neriešia a nejak ignorujú.


Čo by si odkázala čitateľom a svojím sledovateľom?

Som vám všetkým veľmi vďačná za vašu podporu. Bez vašej podpory by som to už asi dávno vzdala. Každopádne ma čakajte a čoskoro sa k vám opäť vrátim a budem aktívna tak ako predtým.



Chcem sa poďakovať Vanesse z profilu @Ness_and_her_books, že prijala pozvanie do "The True About" a dovolila nám nahliadnuť troška do jej života bookstagramerky a ukázať nám jej pohľad na tento knižný svet. 

Rovnako sa chcem poďakovať všetkým, ktorý si tento článok prečítali. Dúfam, že sa Vám to páčilo. A už čoskoro sa vidíme pri ďalšom TTA. ❤️


 Camila ❤️

You May Also Like

1 komentárov

  1. Skvelý nápad na takéto "rozhovory". :) Myslím, že to uvíta veľa fanúšikov ako možnosť dozvedieť sa veľa vecí, o ktorých sa za iných okolností nehovorí. :) Teším sa na ďalšieho bookstagramera.

    OdpovedaťOdstrániť

Nahlásiť zneužitie